Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021

"Κυρά Παναγιά" Το νησί που αγόρασε ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης

Κυρά Παναγιά Αλοννήσου
Η Κυρα-Παναγιά η Πελαγονήσι, αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Βόρειων Σποράδων, με έκταση 25 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Παρ’ ότι σήμερα το νησί είναι ακατοίκητο, έχουν εντοπιστεί υπολείμματα νεολιθικών οικισμών, αποτελώντας ένα από τα νησιά που εποικίστηκαν από πολύ νωρίς (6000 π.Χ.), ενώ μέχρι και την κλασσική εποχή υπήρξε μία συνεχής κατοίκηση και πιθανολογείται ότι μία ολόκληρη αρχαία πόλη ήταν εγκατεστημένη εδώ, που, σύμφωνα με έρευνες πιστεύεται ότι ήταν η αρχαία Αλόννησος.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο αποτελούσε σταθμό διερχόμενων πλοίων και λέγεται ότι κάποιο ναυάγησε εδώ, αν και το ναυάγιο δεν έχει εξερευνηθεί ακόμα. Το 963 μ.Χ. ο Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης αγόρασε από τους Βυζαντινούς άρχοντες το νησί, για να αποτελέσει μετόχι της Μονής της Αγίας Λαύρας για να προμηθεύει τα εκεί μοναστήρια με τρόφιμα όπως μέλι, λάδι, κρέας και σιτάρι, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε η εκτροφή κατσικών, πράγμα που συνεχίζεται μέχρι σήμερα που το νησί εκμισθώνεται από τη Μονή της Αγίας Λαύρας σε ντόπιους κτηνοτρόφους για να βόσκουν τα κοπάδια τους.

Νοτιοανατολικά του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι που χτίστηκε το 1100 και οι εγκαταστάσεις του, από τις οποίες σώζονται το παλιό λιοτρίβι και ο παλιός ανεμόμυλος, ενώ η τοποθεσία του προσφέρει μία μοναδική θέα στα γύρω νησάκια. Η πρόσβαση στην Κυρά Παναγιά μπορεί να γίνει μόνο με σκάφος, σε ένα από τα δύο φυσικά λιμανάκια που διαθέτει το νησί, τον Πλανήτη στα βόρεια και τον Άγιο Πέτρο στα νότια. Απόλυτη χαλάρωση και βουτιές στα πεντακάθαρα καταπράσινα νερά είναι ό,τι έχει να προσφέρει η Κυρα-Παναγιά στους επισκέπτες της, ενώ οι λάτρεις του ψαρέματος θα τη λατρέψουν σίγουρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μητροπολίτης Πατρών : Για τις πυρκαγιές στην Αχαΐα ~Λύπη και αποτροπιασμός

Η ανακοίνωση: Ἐκφράζομε τήν βαθυτάτη λύπη μας καί τόν ἀποτροπιασμό μας γιά τίς καταστροφές ἀπό τίς πυρκαγιές πού χέρια ἀσυνείδητ...