Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ψυχοσάββατο κεκλεισμένων των θυρών για τις βαθύ κόκκινες περιοχές ~Αναλυτικά


Νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στη χώρα από τις έξι το πρωί και έως και τις 16 Μαρτίου προκειμένου να περιληφθεί και η Καθαρά Δευτέρα (15 Μαρτίου). Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και δημοσιεύτηκαν ήδη στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η επικράτεια χωρίζεται πλέον σε δύο επιδημιολογικές ζώνες, στο βαθύ κόκκινο και το κόκκινο. Παύει δηλαδή, να υπάρχει η πρώτη ζώνη επιτήρησης (πορτοκαλί).

Εκτός των τροποποιήσεων που αποφασίστηκαν για τις περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλαγές υπάρχουν και ως προς τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.

Όσον αφορά τις τελετές ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Ειδικότερα, η τέλεση λειτουργιών και μυστηρίων καθώς και η προσέλευση για ατομική προσευχή επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ο μέγιστος αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρίστανται εντός του χώρου λατρείας είναι ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση δύο μετρων μεταξύ τους, και μέγιστο αριθμό τα εννέα άτομα. Αυτό ισχύει για «λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, μυστήρια, κηδείες και των σχετικων με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων), καθώς και για την ατομική προσευχή.
Στο υπολογισμό της αναλογίας αυτής λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια του κύριου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και όχι λοιποί βοηθητικοί ή όμοροι χώροι. Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει σε εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, ώστε να είναι διακριτές οι θέσεις που μπορούν να καταλαμβάνουν οι πιστοί.


Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, (βαθύ κόκκινο) δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών, παρά μόνο οι θρησκευτικοί λειτουργοί και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό (όπως νεωκόρος, ιεροψάλτης) ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις για όλους τους χώρους λατρείας. Στους ναούς στους οποίους χοροστατεί Μητροπολίτης ο ανώτατος αριθμός ορίζεται σε έξι. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση της απόστασης των δυο μέτρων μεταξύ τους.

Αίσθηση προκαλεί ότι στις εξαιρέσεις για την παρουσία φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται μόνο οι κηδείες, ενώ τα λοιπά μυστήρια αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, όπου κατά την τέλεσή τους επιτρέπεται να παρίστανται μόνο οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Δηλαδή, σε αντίθεση με το προηγούμενο ΦΕΚ δεν υπάρχει πρόβλεψη για γάμους και βαπτίσεις στις βαθιά κόκκινες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Μητροπολίτης Πατρών : Για τις πυρκαγιές στην Αχαΐα ~Λύπη και αποτροπιασμός

Η ανακοίνωση: Ἐκφράζομε τήν βαθυτάτη λύπη μας καί τόν ἀποτροπιασμό μας γιά τίς καταστροφές ἀπό τίς πυρκαγιές πού χέρια ἀσυνείδητ...