Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2020

Τα ονόματα προς μνημόνευση τα δίνουμε στην Εκκλησία όχι στο διαδυκτιο

Τα ονόματα προς μνημόνευση για το Σαρανταλείτουργο τα δίνουμε στην Εκκλησία όχι στο διαδυκτιο. 

Το Σαρανταλείτουργο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων γίνεται κάθε χρόνο σε αρκετές Εκκλησίες και σε κάθε Μητρόπολη της Εκκλησίας της Ελλάδος.Δεν χρειάζεται λοιπόν να ψάχνετε σε μακρινά μέρη ούτε και να δίνετε λίστες με ονόματα στο διαδίκτυο. Τέτοιες κινήσεις κατά την ταπεινή μας άποψη ουδεμία ουσία, νόημα και πνευματικότητα δεν έχουν αν δεν συνοδεύονται από αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω. Όπως είπαμε λοιπόν παραπάνω, Σαρανταλείτουργο λέγεται η τέλεση της Θείας Λειτουργίας επί σαράντα συνεχείς ημέρες. 

Οι σαράντα αυτές λειτουργίες γίνονται υπέρ υγείας των ζώντων και ιδιαιτέρως υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων χριστιανών. Το Σαρανταλείτουργο υπέρ ζώντων και κεκοιμημένων γίνεται συνήθως τις ημέρες της νηστείας των Χριστουγέννων από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την 25 Δεκεμβρίου.Ο Ιερός Χρυσόστομος, ο Μέγας Πατέρας της Εκκλησίας μας, λέγει πως η μνημόνευση των ονομάτων των κεκοιμημένων κατά την Θεία Λειτουργία είναι πράξη που καθιερώθηκε από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους.Οι Άγιοι Απόστολοι δεν καθιέρωσαν τυχαία τη μνημόνευση αυτή μέσα στα φρικτά Μυστήρια του Χριστού. Νομοθέτησαν να μνημονεύονται και οι κεκοιμημένοι στην Ευχαριστία, γιατί ήξεραν ότι αυτή η μνημόνευση φέρνει σ’ αυτούς “πολλήν όνησιν”. Φέρνει μεγάλη ωφέλεια και πολύ κέρδος. Διότι όταν στέκει ένας ολόκληρος λαός και συμπροσεύχεται, όταν υπάρχουν ιερείς που τελούν τη φρικτή θυσία του Σταυρού, πώς να μη κάμωμε το Θεό να φανεί ίλεως και σπλαχνικός προς τους κεκοιμημένους μας. Γι’ αυτό οι παλιοί και καλοί χριστιανοί, όταν έκαναν το μνημόσυνο και τη Θεία Λειτουργία, ήταν παρόντες σ’ όλη τη Θεία Λειτουργία, από την αρχή μέχρι το τέλος. Είχαν κατάλληλα προετοιμαστεί με εξομολόγηση των αμαρτιών τους και μεταλάβαιναν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.Τα δώρα τα οποία θα πρέπει να προσφέρουν οι πιστοί στις Θείες Λειτουργίες του Σαρανταλείτουργου και όχι μόνο είναι:

Ένα πρόσφορο (κατά προτίμηση χειροποίητο).
Τρεις Λαμπάδες από αγνό κερί.
Μοσχοθυμίαμα και καρβουνάκια.
Ελαιόλαδο.
Κρασί – NAMA
Μαζί με τα παραπάνω σε ένα χαρτί και με καθαρά γράμματα γράφουμε:
ΥΠΕΡ ΥΓΕΙΑΣ και εν συνεχεία τα ονόματα των ζώντων.
Καλό θα είναι να γράφουμε όχι μόνο τα ονόματα της οικογένειας και των φίλων, αλλά και τα ονόματα όσων έχουμε σχέσεις μη φιλικές παρακαλώντας έτσι τον Ύψιστο να επέμβει ώστε να επέλθει ειρήνη και αδελφοσύνης. ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ και εν συνεχεία τα ονόματα των κεκοιμημένων συγγενών και φίλων, αλλά και τα ονόματα όσων δεν είχαμε φιλικές σχέσεις παρακαλώντας έτσι τον Ύψιστο να τους αναπαύσει.
Για όσους διάβασαν τα έως τώρα με προσοχή, πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται πλέον να εξηγήσουμε γιατί δεν αρκεί να δίνουμε ονόματα για μνημόνευση.
Ρωτήστε λοιπόν σε ποιες Εκκλησίες της Μητροπόλεως σας γίνεται το Σαρανταλείτουργο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων, πηγαίνετε τα ονόματα που θέλετε να μνημονευτούν, νηστέψτε, κάντε ειρήνη με τους πάντες, εξομολογηθείτε, συμμετέχετε στα Ιερό Ποτήριο και να είστε σίγουροι πως αυτά τα Χριστούγεννα ο Χριστός θα γεννηθεί και στο σπίτι σας.

Μακάρι ο Καλός Θεός να μας έχει γερούς κάθε χρόνο να συμμετέχουμε ενεργά στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας μας και να κάνουμε ειρήνη με τους αδελφούς μας
Καλή Σαρακοστή να έχουμε όλοι και καλό στάδιο


ORTHODOXIA ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών: Η Εκκλησία στην εγκύκλιο λέει ψέματα για τα εμβόλια

ΒΟΜΒΑ” ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: Η Εκκλησία στην εγκύκλιο λέει ψέματα για τα εμβόλια – ΒΙΝΤΕΟ Last updated  Ιούλ 28, 2021 Ο καθηγητής τ...