Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2020

21 Νοεμβρίου εορτάζει η Παναγία Δεξιά στην Θεσσαλονίκη


Ένας από τους πιο αγαπημένους Ναούς στην Πόλη της Θεσσαλονίκης.Στις 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας Δεξιάς .Διεύθυνση: Εγνατία 125, Καμάρα, 54635 Θεσσαλονίκη

Ο Ναός θεμελιώθηκε το 1956 στη θέση του βυζαντινού ναού του Αγίου Υπατίου. Στο Ναό του Αγίου Υπατίου, άγνωστο το πώς και το πότε, προσφέρθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης, πιστό αντίγραφο της ομώνυμης εικόνας του Κύκκου της Κύπρου, την οποία η παράδοση θέλει να την έχει  αγιογραφήσει ο Άγιος Ευαγγελιστής Λουκάς!


Η προφορική παράδοση μας λέει πως η εικόνα της Παναγίας έχει μεταφερθεί από έναν μοναχό ή ορφανό πατρός νέο, ο οποίος έπειτα από όνειρο που είδε,καθοδηγήθηκε να την τοποθετήσει σε ναό δεξιά,όπως εισέρχεται κάποιος στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τη θύρα των ανατολικών τειχών! Έτσι λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, η Εικόνα ονομάστηκε Παναγία Δεξιά.


Άλλη παράδοση μας λέει πως η ονομασία «Δεξιά» οφείλεται στο ότι η Θεοτόκος εικονίζεται Δεξιοκρατούσα, φέρει δηλαδή τον Ιησού στο δεξί της χέρι, ενώ η πιο συνηθισμένη αγιογράφησή της είναι να φέρει το θείο Βρέφος στο αριστερό της χέρι.


Με μια τρίτη εκδοχή, η Παναγία ως κατ’ εξοχήν μεσίτρια, είναι Εκείνη που δέχεται τις ικεσίες,τις προσευχές και τις παρακλήσεις όλων μας, είναι η Παναγία Δέξα. Σ’ αυτή την τελευταία προφορική παράδοση βασίστηκε κι ο πεζογράφος Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης στο βιβλίο του «Μητέρα Θεσσαλονίκη» και μνημονεύει την Εικόνα της Παναγίας ως «Δέξα».


Η Παναγία Δεξιά στη συνείδηση των Θεσσαλονικέων είναι η Μάνα Παναγιά, η μεσίτρια και η διασώζουσα,η φωτοδόχος λαμπάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών: Η Εκκλησία στην εγκύκλιο λέει ψέματα για τα εμβόλια

ΒΟΜΒΑ” ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: Η Εκκλησία στην εγκύκλιο λέει ψέματα για τα εμβόλια – ΒΙΝΤΕΟ Last updated  Ιούλ 28, 2021 Ο καθηγητής τ...